Death Valley – Portréfilm Lubics Szilviáról

Az Ultra c. film művészeti szempontból is kiváló, és értéket képvisel. Ehhez képest a Lubics Szilviról szóló portré nem annyira szórakoztató, de az emberi teljesítőképesség határán ez nem is cél, nem is elvárás. Más liga, más közönség, de ettől még nagyon-nagyon izgalmas, sportolói berkekben szinte kötelező alkotás. Szilvi 4. lett 2017-ben a Badwater nevű ultramaratonon, ahol már önmagában a teljesítés is felfoghatatlan.

Covering 135 miles (217km) non-stop from Death Valley to Mt. Whitney, CA, the Badwater® 135 is the most demanding and extreme running race offered anywhere on the planet. The start line is at Badwater Basin, Death Valley, which marks the lowest elevation in North America at 280’ (85m) below sea level. The race finishes at Whitney Portal at 8,300’ (2530m), which is the trailhead to the Mt. Whitney summit, the highest point in the contiguous United States. The Badwater 135 course covers three mountain ranges for a total of 14,600’ (4450m) of cumulative vertical ascent and 6,100’ (1859m) of cumulative descent. Competitors travel through places or landmarks with names like Mushroom Rock, Furnace Creek, Salt Creek, Devil’s Cornfield, Devil’s Golf Course, Stovepipe Wells, Panamint Springs, Keeler, Lone Pine, Alabama Hills, and the Sierra Nevada.

Van benne tehát 4450 méter pozitív szint is, ha az a közel 220 km táv nem elég nagy kihívás. És ez még semmi: borzasztó, értsd: értelmezhetetlenül meleg van, 50+ fokok tűző napon, Szilvi is szaunában edzett rá. Emberként nem lehet ezen a versenyen végigmenni, át kell szellemülni – nézzétek meg a videót, amit nem mellesleg Simonyi Balázs rakott össze (ha jól tudom).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *