Párizs 2. nap – Versailles

Az előző napot Párizsban töltöttük, így szombaton Versailles felé indultunk.

Párizs belvárosából a RER-C metró/vonat visz ki Versailles-ba, ~10 euróba kerül irányonként.

A kastély kb. 10 perc sétányira helyezkedik el az állomáshoz képest, kényelmesen megközelíthető gyalogszerrel is.

Ahogy a Louvre-nál korábban jeleztem, itt is érdemes előzetesen, interneten keresztül megvenni a jegyet, ha nem akar az ember egy órát várni a tűző napon. Mi is így, soron kívül mentünk be, majd belül egy gyors, fémdetektoros ellenőrzés után már el is kezdhettük a kalandozást a kastélyban.

Audio guide-ot is adnak, de érdemes fülhallgatóval készülni hozzá, ellenkező esetben folyamatosan tarthatjuk az eszközt a fülünkhöz.

1682-től a forradalomig, 1789-ig éltek itt a francia királyok.

Az épület és a hozzá tartozó kert a pompa, a fény, az abszolút hatalom szimbóluma, nem véletlen, hogy XIV. Lajos, azaz a Napkirály tett hozzá fejlesztéséhez, fejlődéséhez a legtöbbet.

A hálószobák.

Hello!

Napóleon az ajtó fölött.

A franciák legfontosabb csatái festmények formájában két oldalt.

Washingtonék fent.

A kert szökőkutakkal, virágokkal, csodás növényzettel van tele, s akkora, hogy egy egész délután alatt sem tudtuk teljesen bejárni.

Nem vittem napszemüveget, négy napig vakoskodtam.

A kisebb térkép fent látható, de ezen nincs rajta Trianon és Marie Antoinette rezidenciája sem.

A nagy kanális eleje.

Háttérben a kastély.

Trianon (másnap néztük csak meg belülről).

Vasárnap futóversenyt rendeztek a kertben, közel 20.000 ember részvételével. A fenti térkép azt mutatja, hogy a 15 km-es futam milyen útvonalon fog haladni. Így talán még jobban látszik, hogy milyen hatalmas az udvar. Mi is neveztünk még itthonról, de erről bővebben szintén a holnapi beszámolónál.

Este a versailles-i streetfoodot próbálgattuk, de nem volt akkora siker, mint tegnap Párizsban.

Optikailag csodásnak tűnt az étel, illetve a sorban állást is igen biztató jelként értelmeztük (kb. 20 perc annak ellenére, hogy azért pörgött a kiszolgálás), de a Big Ferdinand némileg csalódást okozott.

Ízben semmi extrát nem tudott mutatni, túlságosan egyszerűre, egysíkúra sikerült fűszerezés mellett a sajt sem volt kellően olvadt (vagy a fajtája nem illett a húshoz). A házi, üveges limonádé javított az összképen, illetve többek szerint a helyi sörök is csodásak, de azokat nem próbáltuk most ki.

Hotel Richaud-ban aludtunk, tiszta, normális szállás, az ágy fölött egy hatalmas francia portréval minden szobában. Vasárnap futottunk, megnéztük Trianont és környékét, fagyiztunk, majd visszautaztunk Párizsba, ahol további kalandok vártak ránk. Folyt. köv.

2 thoughts on “Párizs 2. nap – Versailles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *