Párizs 1. nap – Louvre, Notre Dame, Luxembourg-kert

Az érkezést követően az egész napot Párizsban töltöttük.

A Louvre-ban indítottunk – érdemes a neten már korábban megvenni a jegyeket, ahogy mi is tettük, mert már kora reggel is hosszú sor áll a pénztárnál.

Rögtön a Mona Lisához siettünk, aminek helye remekül ki van táblázva minden irányból, könnyű megtalálni. Érdemes nagyon gyorsan megnézni, mert később már az egyébként egyáltalán nem kicsi terembe is alig lehet beférni. Túl közel nem engednek hozzá: kb. 5 méterről lehet szemügyre venni – ennél akkor is többet látunk, ha a művészettörténet tankönyv lapjait vizslatjuk.

Több helyen találkoztunk festménymásoló művészekkel, akiket jellemzően nem lehetett fotózni, de volt, aki mégis megengedte.

Lalival.

A négy szintes (ha jól számoltam) múzeum felét se tudtuk bejárni, 2-3 napot bőven el lehetne itt tölteni, de annyi időt egyszerűen nem tudtunk rászánni.

Külön helyszíneken, megfelelően kategorizálva helyezkednek el a spanyol, olasz, francia, angolszász festészet kiemelkedő művei, szobrászmesterek alkotásai, ókori remekek.

A legszebb monalizák.

A múzeumot követően a városban sétálgattunk: a Szajna-parton haladtunk a következő állomásunk felé.

A technikának köszönhetően (Foursquare) megnéztük, hogy mi a legjobb streetfood a környéken: értékelések és képek alapján a Frogburgerre esett a választásunk.

Ágival mindketten a Revolution burger mellett döntöttünk szintén ajánlás alapján, s nem tudom leírni, hogy mennyire jól tettük. Elég sok országban, remek helyeken ettem már burgert, de ez egyértelműen top3 között van. Ami egészen újszerű benne, az a marhapörkölthöz hasonlító extra, ami annyira remekül egészíti ki a Coleslaw, szószos alapot, illetve a minőségi, fűszeres húst, hogy nem lehet nem falni.

Tele pocakkal lötyögtünk tovább a Notre Dame felé, ahol a kígyózó sor senkit ne tántorítson el az ingyenesen látogatható beltér látogatásától: nagyon gyorsan halad, s megéri kivárni.

Megnéztük az egyik Sorbonne egyetemet is (jelenleg négy egyetem is viseli ezt a nevet, s Sorbonne-tól származónak tartja magát).

A híres Odéon-Théâtre de l’Europe.

Később a Luxembourg-kertben pihengettünk a szuper, napos, de nem túl forró időben.

A XV. Lajos építtette Pantheon a 18. század második feléből.

Hazafelé a Szajna mentén még észrevettünk egy remek kiülős részt is!

Szombaton már Versailles-ba utaztunk, mekkora fun volt! Kb. ekkora.

3 thoughts on “Párizs 1. nap – Louvre, Notre Dame, Luxembourg-kert

 1. Lol Mi a közös bennük: Louvre, Notre Dame (=Miasszonyunk :D), Eiffel-torony?
  .
  .
  .
  .
  .
  Mindegyik egy megépíthető csoda a Civ V Brave New World-ben. :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *