3. Zúzmara Félmaraton (2018)

Múlt hét vasárnap életem első félmaratonját futottam Budapesten, a BSI 2018-as Zúzmara rendezvényén. Remekül sikerült, na de mégis, mennyire?

Elég komoly mezőny jött össze, már ha hihetünk a kihallgatott beszélgetéseknek :) – én persze szinte senkit nem ismertem a magyar bajnokság versenyzői közül. Állítólag ez “szokott” (idén rendezik harmadjára) lenni a nem hivatalos év eleji felmérő számukra.

Célom az volt, hogy pusztán teljesítsem (soft), de titkon szerettem volna 1:50-en belül futni (hard). Utóbbival már maximálisan elégedett lettem volna. Ehhez képest ami történt:

A hivatalos eredményem 1:40:02. A végén már éreztem, hogy 1:39-es idő is lehetne, próbáltam tempózni, de mivel nagyon nem emlékeztem, hogy hol a cél, így ezt a két másodpercet nem tudtam behozni. Nem szabad azonban telhetetlennek lenni, hatalmas öröm volt így is, hiszen mindkét magamnak felállított célt elértem, s nem is kicsivel ugrottam át azt a bizonyos lécet.

Erősen kezdtem, a rajt környéki kavarodással együtt is 5 perces volt az első kilométer, aztán tartva a tempót 4:39, 4:41 a következő kettő. Itt mérges voltam magamra, mert idiótán haladtam, egyszerűen nem bírtam visszavenni. Végül beálltam egy lassabb futó mögé, s fejben nem engedtem magamnak előzést: 4:57, 4:45, 4:50. Mert azért csak megelőztem egy km után… 4:50-4:55 környékén futkostam, aztán 10 km magasságában az aszfalton éreztem, hogy lehet neki nyomni, itt 4:37-ek mentek. 16 km környékén volt egy kis holtpont, bár nem éreztem erős kalapácsnak, ennek ellenére lassultam egy 10-15 mp-et, 4:52, 4:55 környékén ment a vége. Itt a teljes track.

Időjárás: előtte való este erős havazás, verseny alatt végig 0 fok. Sár, mocsok, latyak, néhol jég – egyedül az aszfalt (középső 5-6-7 km) volt tisztán és remekül futható egyhuzamban. Látszik a tracken is, hogy nem a leggyorsabb pálya, sok a visszafordító. Mindezek ellenére a 0 fok miatt remekül tudtam menni, szóval nem panaszkodom, sőt: szeretek hidegben haladni, így legalább a Nap nem veszi el az erőt.

Nagy az öröm.

A verseny után nem sokkal indult a 10 km is, ahol Nóriék és Csabi is indultak.

Megvártam őket, szépen lenyomták! Gratula!

Igazi futóünnep ez így az új év elején.

Gravíroztattam is, ha már az első ilyen távom.

A cipőm alapján nem lehet megmondani, hogy nem épp egy trail versenyről érkeztem.

Most januárban végig örömedzések vannak, kis futás, kis úszás, kondi, ami épp összejön (de valami mindig van). Februártól viszont folytatódik a keményebb felkészülési szezon, a formáján még gondolkodom, triviális lenne a Polar edzéseit követni, ahogy eddig is, de még meglátom.

2 thoughts on “3. Zúzmara Félmaraton (2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *