Kriptovaluta, bitcoin, ether – mi lesz itt?

Ez egy kérdőjeles blogposzt lesz, úgy szerkesztem, hogy sokkal jobban is utánajárhattam volna a témának. Leírom a gondolataimat, kérdéseimet, aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

Nem igazán látszik, hogy mi lesz a kriptovalutákkal, 1000-nél is több van ma már belőlük, s számuk napról napra növekszik. Kvázi a semmiből (blockchainbe írás, bonyolult matematikai műveleteket jutalmazandó) jön létre kriptopénz, amit valós, tényleges közgazdasági háttérrel, kereskedelemmel és gazdasági teljesítménnyel rendelkező országok valós pénznemeire válthatsz. Lehet, hogy beékelődik a konverziós folyamatba egy Lamborghini, vagy más közvetítő termék, de ez majdnem mindegy, némileg ront csak a vásárlóértéken. Ez hosszabb távon elinflálhatja az összes erősebb valutát, hiszen nyilván mindenki ezekbe lépegetne vissza, ha tényleges javakat szeretne vásárolni, s ez a változás a kisebb gazdaságokat is húzhatná magával. Oké, összemérhetetlen a “valós” pénzpiaci mozgással a bitcoin jelenlegi voluemene, így erős túlzás szagú lehet a fenti, de hol a határ? Illetve az sem tiszta, hogy komoly luxus cégek hogy fogadhatnak el BTC-t fizetőeszközként, ha a kriptovaluták volatilitása egészen elképesztő.

A fenti ábrán a 2017-es év látszik, 1 BTC 1000 eurót ért januárban, most 16.000 EUR környékén mozog, s a napi változás is bőven két számjegyű százalék tud lenni. Nézzük meg a múlt hetet bitcoin oldalon:

16.176 EUR és 19.694 EUR között egy héten belül. Ethernél még ennél is sokkal dinamikusabbak a változások.

A bitcoin feltételezett kitalálója, Satoshi Nakamoto úgy gondolta, hogy egyszerre fix mennyiségű BTC lesz forgalomban, és ha elérjük a küszöböt, akkor ezt követően nem lehet már “bányászni“. Utána kellene jobban olvasni, valószínűleg meg lehetne találni a válaszokat, de:

  • Ki fogja a blockchaint karbantartani? A peerek már annyian lesznek, hogy a számítási kapacitás elégséges lesz? (Akkor is, ha valamelyik konkurens kriptovaluta tényleg alkalmas lesz a napi fizetések lebonyolítására is? A BTC ezt nem tudja elvileg.)
  • Miért fogja megérni a karbantartás bárkinek is, ha nem kap érte jutalmat?
  • A felszabaduló hihetlen számítási kapacitás, ami eddig bányászatra fókuszált, nem akarja majd a blockchaint manipulálni? Miért nem?

Minden internetes baromságban elsőként voltam benne, az elsők között volt Facebookom, Wiwem, temérdek startupban rengeteg mindent kipróbáltam, követtem az újdonságokat, azért van olyan e-mailcímem, amilyen, mert a gmailnél is early adopter voltam. Hogy sikerült kimaradnom a Bitcoinból? Hiszen valljuk be, lehet elemezni (nem nekem, mert nem értek hozzá), lehet húzni-vonni, de egy biztos, nagyon sokan csúnyán meggazdagodtak abból, hogy 2010 környékén véletlenül elraktak néhány BTC-t pendrive-ra a myvipes fotók mellé. Többek közt a Facebookból kisemmizett Winklevoss ikrek is így lettek multimilliárdosok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *