Dunkirk

Még vasárnap mentünk ki Vikiékhez látogatóba, s a Csepel Plázában megnéztük a Dunkirk-öt. Már nem tudom, hogy ki beszélt óriási fordulatról, de könyörgöm: mi akart ez lenni?

Jelenleg az 54. legjobbra értékelt film az IMDB-n, amit tényleg nem tudok hova tenni. Nem rossz egyébként, csak azért Nolan-től többet várna az ember, mint egy “na jó, az angoloknak csináljunk egy szépen fényképezett háborús filmet“.

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.
Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót – és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről… /port.hu/

Nem szeretnék spoilerezni, de a tengernagy megmozdulási kifejezetlenül esetlenek. Az ellenségből semmit nem mutatnak, mekkora ötlet, nem személyesti meg, OSCAR! Nincs főszereplő, egyéniségek vannak, mindenki hozzátesz, micsoda utalások, OSCAR!

Nekem nem jött át a mondanivaló, s nem tartom erősnek a filmet. (Ettől még az akadémia kajálni fogja.)

One thought on “Dunkirk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *