Borkonyha

Több mint egy hónapja foglaltam időpontot a Borkonyhába, Magyarország egyik Michelin csillagos éttermébe azután, hogy Sárközi Ákossal, az étterem séfjével beszélgettünk. Csütörtök este vacsoráztunk náluk Ágival, s egészen fantasztikusakat ettünk.

Húsz perccel korábban érkeztünk a foglaláshoz képest, a kedves személyzet tagjai lesegítették a kabátjainkat, majd az asztalunkhoz vezettek. Martinit választottunk volna aperitifnek, de az étterem csak magyar italokat tart: elfogadható álláspont. Kis időt kértünk az ételválasztás előtt, addig háromféle kenyeret hoztak, s a jól ismert, omlós margarint. Noha a magvas és mazsolás finomságok is igen ízletesek voltak, nem ezzel szerettünk volna jóllakni.

Ági első fogása: Kókusztejes burgonyaleves, rákpogácsával és színes burgonyával. Nemes egyszerűséggel azt állította róla, hogy élete legjobb levese.

Ági főétele: Szarvasgerinc aszalt gyümölcsös raviolival. Medium-well átsütve, remek találat!

Első fogásom: Fogolyleves diós tésztával. Egy erőleves, de mennyire gazdag! Az íz egységes, néhol kissé erős, amit a friss zöldségek támogatnak.

A főételem: Báránylapocka és borjúmirigy vízitormával és kürtöskaláccsal (lent). Azonban ez nem volt ilyen egyszerű történet, mert a mindenben segítőkész és nagyon kedves pincér eltévesztette a rendelésem, így végül kihozott egy „Kacsa gulyás “ fantázianevű finomságot is (fent). Mikor jeleztem, hogy nem ez volt a rendelés, fél percre elhagyta az asztalt, majd visszatérve elnézést kért, egyértelművé tette, hogy ő hibázott, majd biztatott, hogy amíg elkészül az ételem, kóstoljam meg a kacsát. És milyen jól tette, a kacsa fantasztikus volt, nekem még a báránynál is sokkal jobban ízlett.

Desszert már nem fért belénk a levesek, főételek és a “bónusz” elfogyasztása után, így az kimaradt. (A szomszédos asztaloknál a szemünket is jóllakattuk.)

A fizetéssel kapcsolatban két dolgot emelnék ki: egyik dolog, hogy a 10% borravalót általában alapból felszámolják, de nálunk ez nem történt meg – feltételezem, hogy a baki miatt. Ugyanakkor az extra étel is a ház ajándéka volt, ezen természetesen nem lepődtem meg, de mégis nagyszerű gesztus. A pincérnek jeleztem, hogy nyugodtan számolja fel a borravalót, mindennel tökéletesen meg voltunk elégedve, s mindent nagyon köszönünk. Örült, mi is örültünk, remek dolgokat ettünk és szuperül éreztük magunkat. Ennél több nem kell, bátran ajánlom azoknak, akik kiválóan elkészített ételeket szeretnének fogyasztani családias hangulatban, az átlagnál drágábban, de a Michelin csillagos éttermekhez képest még mindig igen baráti áron.

One thought on “Borkonyha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *