Edinburgh, Skócia – az 1. nap

IMG_3780

A pénteki érkezést követően szombaton elkezdtük körbejárni a várost. Az utolsó nap kivételével szándékosan nem vettünk tömegközlekedéshez bérletet, s ahogy minden más esetben korábban, most is gyalogszerrel szerettünk volna megismerkedni a nevezetességekkel, a lehetőségekkel.

IMG_3774

Délelőtt véletlenszerűen indultunk el a városba, noha Tripadvisoron azért bejelelölgettük előre, hogy mi az, amit mindenképp érinteni szeretnénk.

IMG_3793

A The Elephant House főleg arról híres, hogy J. K. Rowling itt írta a Harry Pottert. Azt gondoltuk, hogy egy reggelire nekünk is jó lesz, s jó is lett.

IMG_3788

IMG_3802

A Royal Mile, ahogy a neve is mutatja, egy közel egy skót mérföld hosszúságú utca (útvonal) a központban: az Edinburgh-i várat köti össze a Holyrood-apátsággal.

IMG_3806

A várnál.

IMG_3814

Semmihez sem hasonlítható az utcakép, instant időutazás.

IMG_3818

Greyfriars Bobby története lebilincselő, 14 évig őrizte a gazdája sírját, míg végül ő is elment. Már ha igaz a sztori. Érdemes észrevenni, hogy milyen kopott a szobor orra, nem véletlenül: minden arra járó megsimogatja a kutya nóziját bátorításul és köszönetképp a hűségéért.

IMG_3820

Ez a parkba helyezett oldalsó objektum (vagy a hozzá kapcsolódó szenzorok) számolja az elhaladó bicikliseket, s a ledes kijelzőn visszajelzi felénk.

IMG_3824

Az egyetem körül is sétáltunk egyet.

IMG_3826

Informatics Forum.

IMG_3830

IMG_3839

Ebédre hanyag eleganciával elfogyasztottuk az egyik legjobb burgert (Burger Meats Bun), amit valaha ettem. Szerintem pl. a malmöinél ez sokkal jobb volt, és az a sajtos sült krumpli, wow.

IMG_3834

Sherlock Holmes & Watson István.

IMG_3844

Egy-két cidert vettünk estére, majd Mónival, Tomival és Robbie-val közösen indultunk el a városba szórakozni.

Hívtunk egy Uber-t, s mivel egy magyar sofőrt kaptunk, végül ingyen vitt be minket a városba. Informatikával foglalkozott itthon, majd buszvezetőnek ment ki, később az Ubernél kötött ki. Nem semmi ez sem.

IMG_3853

Érdekes módon 1 órakor minden pub bezárt, s körbekérdezés után sem tudott senki olyan helyet mondani, ahol folytathattuk volna az estét – Móni és Robbie haza is ment. Tomival egy arra elsétáló miniszoknyás lánybrigádot követtünk, mert 5-10 perc alatt biztos megfagytak volna abban a ruhában, ha nem találnak valami fűtött belteret.

Jól gondoltuk, táncoltunk egy ideig, aztán hazaindultunk. Huh.

IMG_3865

A következő napok eseményei itt olvashatóak.

3 thoughts on “Edinburgh, Skócia – az 1. nap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *