Velence, Olaszország

IMG_1276

Régóta tartozom ezzel a beszámolóval: amikor idén Horvátországban nyaraltunk, arra gondoltunk, hogy átmehetnénk a csapattal Velencébe is az Adrián keresztül, de sokan már voltak ott, másoknak kedvük nem volt, így nagy társaság helyett végül csak Tomival ugrottunk át abba a városba hajóval, ami csak a focimeccsek alatt vallja magát olasznak.

IMG_1292

Besiklottunk a városba.

A tűző nap és a tenger illata segített rögtön asszimilálódni.

IMG_1302

Volt olyan, hogy random kis utcákon sétálva a végén csak a csatorna volt lefedett ladikkal, gondolával vagy motorcsónakkal, de ez így volt izgalmas – semmiképp nem akartunk idegenvezetést, az annyira amatőr. Magunk fedeztük fel a várost.

IMG_1309

Egyik alkalommal egy kis sikátorba keveredtünk, ahol afro-európai úriemberek táskákat osztottak el egymást közt. Egy órával később a Szent Márk téren találkoztunk velük, de meglepő módon nem vettünk semmit.

IMG_1317

Akármerre néztünk, turisták mindenhol, biztos nem tudnék egy ilyen helyen élni, mindenki fotózkodik és pózol (ahogy mi is).

IMG_1323

Velencéről mindenkinek a gondolázás jut eszébe, de azt már kevesebben tudják, hogy ezeknek a kis kenuszerű hajóknak a vezetői nem hivatásszerűen űzik a szakmát, mindenkinek van polgári foglalkozása is, s emellett vezetik a gondolákat is, ha úgy tetszik hagyományból.

IMG_1340

Második képen a velencei teszkó házhozszállítás.

A Sóhajok hídjánál. Volt egy magyar nyelvű srác a hajón, aki jelezte, hogy sokan a tényleges híddal fotózkodnak tévesen, ezen mondjuk jól szórakoztunk.

IMG_1342

Ebédidőben egy középszerű pizzázóba ültünk be, pedig igyekeztünk a turisztikai látványosságoktól viszonylag messze, egy családias éttermet kiválasztani, ahol apáról fiúra száll a recept és a tudás. Nem sikerült, úgyhogy Milánóba már úgy fogunk menni szeptemberben, hogy készülünk ilyen téren. (Pár hónapja Egerben pl. sokkal finomabb “olasz” pizzát ettünk, ami valahol nevetséges.)

IMG_1366

Gyönyörű a város egyébként. Menet közben azt is megtudtuk, hogy a lent látható üveghíd (Ponte della Costituzione) egyrészt nem illeszkedik bele Velence városképébe (ezt mondjuk észrevettük), ill. hogy ennek az átjárónak a folyamatos felújítása már többe kerül a városvezetésnek, mint amibe az egész építmény létrehozása került.

IMG_1383

Sokan említették, hogy néhol elviselhetetlen a csatornaszag, semmi ilyesmivel nem találkoztunk, pedig végigmentünk majdnem az egész Canale Grandén, és a kisebb városrészeken is jártunk.

IMG_1388

Isti tutto. Ezt pedig szuvenírként hoztuk:

IMG_1389

Milyen kicsi a világ: Tomi összefutott egyik egri kollégájával, aki családjával nyaralt itt.

IMG_1391

Hazafelé vettünk söröket a parton, mert ugye milyen jó lesz olasz folyékony kenyérrel búcsúztatni Itáliát!

IMG_1399

Ahogy utólag észrevettük, és a lenti kis képen is jól látszik, holland 8.6-osat tudtunk beszerezni, ami egyébként finom volt, de a legkevésbé sem talján.

Nem kifejezetten zavartattuk magunkat, még pár horvát Karlovackot bevállaltunk a tűző napon, úgyhogy hazaérve a bő 3 órás tengeri út után már elég jól ismertek minket a hajó végében. Jó hangulatban telt az egész nap, egy pillanatra sem bántuk meg, hogy körülnéztünk egy új helyen is.

IMG_1414

Horvátországban maradt cimboráknak egy üveg tényleg olasz bort hoztunk ajándékba, amit még aznap közösen elfogyasztottunk. Telefonomról azért csináltam képernyőfotót, mert VIP hálózatra kapcsolódott fel, biztos érezte a yolo erejét!

Ez volt Velence, de utána persze még folytatódott a nyaralás.

4 thoughts on “Velence, Olaszország

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *