Re: A CD-t nem kellene ingyen adni

Gergő előző posztjára és a Vastagbőrre reflektálok pár mondatban. Hosszú lett volna kommentben, azért választottam ezt a módot.

“A lemez az egy nagy adag manipuláció: legalább annyira, mint amikor a festő addig maszatol a vászon előtt, túr könyékig a földes festékben, a porrá zúzott kövekben, míg a végén eggyé válva az anyaggal mesterművet munkál az egészből.”

Így van. Egész más egy pofás borítóval tarkított, minőségi lemezt előhúzni, percekig csak olvasgatni a kontentet, a dalszöveget, a bármit, úgy, ahogy azt az előadó szerette volna láttatni. És csak ezután jön az elsődleges tartalom, a zene. Berakni a korongot, izgalommal fészkelődni a fotelben, hallani, ahogy a magnó bepörgeti, majd egy pillanatra csend lesz, a helyezkedés abbamarad, s meghalljuk az első hangot. Remek érzés.

A Vastagbőr azonban nem ezt vitatja.

Amivel itt probléma van, az a jogdíjak, így elsősorban az Artisjus. Világosan látszik, hogy a minél nagyobb, minél vastagabb pénzmennyiség emberekről történő lehúzása a céljuk. Biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb lenne a vásárlási kedv idehaza, ha az iTunes zeneboltja betehetné Magyarországra a lábát (a konkurenciája szintén jó lenne). Ezeket azonban nem engedélyezik, mert az 1 dollár/darab árral nem tudnának versenyezni a kiadók. Védik a saját piacukat, de ha mondhatok egy nagyon demagógat anélkül, hogy ténylegesen utánajárnék: nem tudom, hogy melyik másik országban lehetne ezt megcsinálni. Megfejelve azzal, hogy Vastagbőr blogon leírt digitális adathordozókra kivetett külön sarc nagyon is reális probléma, ténylegesen azért hozták létre, mert úgyis a másolt tartalmak kerülnek majd ezekre a pendrive-szerű képződményekre.

Joggal tehető fel ugyanis a kérdés, hogy ha valaki nem másol, nem tölt le törvénytelen tartalmat, akkor miért fizet fixen egy olyan dologért, ami nem köthető szorosan az illegális másolatokhoz. Vagy talán az Apple-nek, a Microsoftnak, a GNU/GPL Linuxoknak és a tudjafenemégkinek részesedést kellene kapni a processzorok és alaplapok árbevételéből, amit nyilván mi, felhasználók fizetnénk? Hiszen minden bizonnyal operációs rendszerrel fogják használni őket, azokat meg rengeteg egyszemélyes felhasználó illegálisan tölti le. Ugye-ugye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *