Tandíjat a népnek

agyelszivas

Fizetni vagy ne fizetni, ez itt a kérdés, utóbbiért tüntetett tegnap megközelítőleg 1000 diák a Margit híd budai hídfőjénél. Persze, nyilván senki sem gondolja, hogy meg lehet úszni a “reformot”, így nem a részhozzájárulás ellen, hanem egy HOÖK által benyújtott alternatív tandíjjavaslat mellett álltak ki. Hogy is van ez most?

A BME-n idén már fizetni kell az elmúlt félévben nem teljesített tárgyakért, méghozzá kredit alapon. Egy nem teljesített, de az indexbe felvett kredit nagyjából 1000-1500 Ft-tal terheli meg a pénztárcádat. Ha jól értem, akkor a HOÖK kezdeményezése alapján mindenhol ez lenne a hivatalos eljárás, s ebből bejönne a várt összeg mind az ország, mind pedig az intézmények részére. Emlékszünk, a minisztérium azt szeretné, ha mindenki fizetne, viszont a legjobban tanuló 15% térítésmentesen élvezhetné a felsőoktatás szolgáltatásait.

A gazdasági szekcióhoz nem értek, feltételezem, hogy a FER és a HOÖK tervezetét is jól képzett közgazdasági szakemberek hagyták jóvá, így a számok relevánsok és hihetők. Lévén Magyarországon van 10-15 jó közgazdász, ezeket a számokat vagy elhisszük vagy nem, részleteiben utánanézni úgysem tudunk. A számított befolyó összegek között nincs jelentős eltérés, mindössze a HOÖK nagyobb intervallumot tudott meghatározni.

A minisztérium szerint a diákok ajánlata nem eléggé érzékeny szociálisan, hogy mit értenek ez alatt, nem fejtették ki. Egyebek mellett hozzátették még azt is, hogy ez a megoldás nem motivál, hanem büntet, így hanyagolni kéne. Nem kéne. A büntetés elkerülése motivál, hogy mindenki haladjon a tárgyaival, maradjon egyenesben, s képzett szakemberként hagyja el az épület falait.

“Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága”. – mondta Miskolczi Norbert, a HOÖK elnöke. Én sem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *